Hoe Bereid Je een Sollicitatiegesprek Voor?

Bestudeer de vacature

Dit is het eerste wat je kunt doen in je voorbereiding: analyseer wat de werkgever precies vraagt in de vacature. Schrijf voor jezelf op wat voor kennis, vaardigheden en ervaring er gevraagd wordt in de vacature en zoek op de website van het bedrijf naar informatie over het type werknemer dat bij het bedrijf past.

Door overzicht te hebben over wat er precies gevraagd wordt, is het makkelijker om bij jezelf op zoek te gaan naar kwaliteiten die daarbij passen. Ook dit is handig om op te schrijven om je overzicht compleet te maken.

Benader contactpersonen

Nu je een overzicht hebt van waar het bedrijf naar op zoek is, kunnen contactpersonen erg nuttig zijn om nog meer informatie te geven over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien ken je iemand binnen je netwerk die bij hetzelfde bedrijf werkt waar je gaat solliciteren, iemand in je netwerk die iemand kent die bij hetzelfde bedrijf werkt of iemand die bij een soortgelijk bedrijf werkt.

Deze contacten kunnen je meer inzicht geven over bijvoorbeeld de werksfeer, doorgroeimogelijkheden en over waaruit het takenpakket bestaat. Dit is allemaal relevante informatie wanneer je een sollicitatiegesprek voorbereidt: hoe meer je weet, hoe beter je vragen kunt stellen en beantwoorden.

Sollicitatiegesprek

Oefen vragen

Het oefenen van vragen geldt zowel voor het beantwoorden van vragen als voor het stellen van vragen. Doordat je weet wat er gevraagd wordt van een sollicitant kun je opzoek gaan naar mogelijke vragen die gesteld gaan worden. Neem de tijd om hier een passend antwoord op te bedenken en oefen dit een paar keer. Oefenen zorgt er voor dat je zelfverzekerd kunt antwoorden tijdens het gesprek.

Naast dat de werkgever vragen gaat stellen, is het aan te raden om ook zelf een aantal vragen voor te bereiden die jij wilt stellen. Het stellen van vragen laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en dat je jezelf hebt verdiept in de functie. Ook kunnen deze vragen jezelf helpen om een zo goed mogelijk idee te krijgen of de functie aansluit bij jouw verwachtingen.

Ontspan

Door een goede voorbereiding kun je jezelf ontspannen: ga op tijd slapen zodat je uitgerust naar het gesprek gaat. Ook kan het nog helpen om van te voren na te denken over gepaste kleding en deze de avond van te voren ook klaar te leggen. Dit geldt ook voor de materialen die je nodig hebt tijdens het gesprek:

  • Notitieboek + pen
  • Uitdraai van je CV & referenties
  • Uitdraai van de vacature
  • Je voorbereide vragen

Als laatste zorg er voor dat je weet waar het gesprek plaatsvindt en maak een routeplanner zodat je zeker weet dat je op tijd bent voor het gesprek.

 Ontstpannen

Werken vanuit huis

Mocht je tot de conclusie zijn gekomen dat solliciteren toch niks voor jou is, dan kan online vanuit huis werken een oplossing zijn. Op SurveyBee.nl vind je informatie over thuiswerken, online geld verdienen en enquêtes invullen.

Ook hebben we handige artikelen over onder andere online bijbaantjes voor jongeren en studenten en 6 makkelijke manieren om online geld te verdienen.