Wat Kost Thuiswerken?

Laten we beginnen bij het begin. Om de staatskas te spekken en om publieke en collectieve uitgaven mogelijk te kunnen maken, betalen inwoners van Nederland al eeuwenlang belasting. Hoeveel belasting je betaalt, is onder andere afhankelijk van:

  • Je inkomsten

  • Het aantal uren dat je werkt

  • Je vermogen

  • Je spaargeld

Shutterstock _193206506

Het geld dat je bezit of binnenkrijgt is op te delen in drie categorieën. Je inkomsten uit werk vallen onder "Box 1", het geld dat je verdient aan aandelen onder "Box 2" en in "Box 3" word je belast over je spaargeld en vermogen.

Thuiswerk en Inkomstenbelasting

Al het geld dat je verdient met werk, in welke vorm dan ook, dien je aan te geven bij de Belastingdienst. Bij thuiswerk in de vorm van het invullen van enquêtes is er sprake van een fictieve overeenkomst tussen werkgever en thuiswerker. Maar je bent niet in loondienst, omdat de werkzaamheden incidenteel zijn. Je hoeft dus geen loonheffing af te dragen.

Wat je verdient door mee te doen aan (markt)onderzoek wordt "Resultaat uit overig werk" genoemd. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Je krijgt automatisch bericht wanneer je je aangifte hiervoor moet invullen.

Thuiswerk en Bijdrage Zorgverzekeringswet

Wanneer je de aangifte hebt ingevuld en je hebt aangegeven dat je inkomsten uit overig werk hebt verkregen, zul je twee aanslagen ontvangen. Eén waarin wordt bepaalt hoeveel belasting je moet betalen of hoeveel je terug krijgt, en één met een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Wanneer je in loondienst bent, betaalt je werkgever deze belasting.

In de eerdergenoemde "Boxen" is de belasting gradueel. Dat wil zeggen dat hoe meer je verdient, hoe meer je moet afdragen. Voor de bijdrage Zorgverzekeringswet geldt dit niet. Zodra je meer dan 45 euro hebt verdiend, moet je een bijdrage leveren van ongeveer 5%. De Belastingdienst rekent dit bedrag voor je uit en presenteert dit aan je in de aanslag.

Vormen van thuiswerk

Natuurlijk zijn er verschillende vormen van thuiswerk. Het kan bijvoorbeeld het geval zijn dat je je eigen onderneming aan huis hebt. Of dat je een freelancer bent. Of dat je af en toe wat bijverdient met klusjes of taken. In deze blog spreken we voornamelijk over de inkomsten die je verkrijgt door mee te doen aan marktonderzoek.

Natuurlijk is elke situatie anders: soms verkrijg je die inkomsten naast je baan, soms zijn het je enige inkomsten en soms heb je meerdere van dit soort inkomsten. Ga daarom altijd bij De Belastingdienst na wat er van je verwacht wordt.