Een Thuisstudie; Hoe Houd Je Het Vol?

Shutterstock _183125153

Waarom een thuisstudie?

Dit is de eerste vraag de je jezelf zou moeten stellen. Er is natuurlijk geen perfect antwoord op deze vraag; maar door goed voor ogen te hebben waarom je thuis wil studeren, is het makkelijker om jezelf te motiveren om door te zetten.

Er zijn veel redenen om voor een thuisstudie te kiezen. Veel mensen kiezen voor een thuisstudie naast hun baan om zo zichzelf bij te spijkeren of om bijvoorbeeld meer kans op promotie te maken. Ook kan een thuisstudie ideaal zijn als het door bijvoorbeeld langdurige ziekte onhaalbaar is om regulier onderwijs te volgen. Maar thuis studeren kan ook aantrekkelijk zijn als ouder met jonge kinderen thuis.

Lees ook over Thuiswerk.

Studie omgeving

Een ruimte of hoek speciaal bedoeld om te studeren kan een goede motivatiefactor zijn. Wanneer je begint aan een thuisstudie is het handig om een ruimte in huis in te richten als studieruimte. Zo heb je wanneer je aan je studie werkt ook het idee dat je “naar school” gaat.

Een goede tip wat betreft studieomgeving is om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk afleiding aanwezig is. Het is aan te raden om geen tv aan te zetten. Zet wanneer je aan het studeren bent je mobiele telefoon uit of op stil. Eigenlijk kun je jezelf het beste afvragen: als ik in een klaslokaal zou zitten, zou ik dit dan doen? Is het antwoord nee, doe het dan ook niet gedurende je thuisstudie.

1

Bepaal je doelen

De meeste thuisstudies hebben een vooraf bepaalde studieduur. Er wordt van je verwacht om het binnen die periode af te ronden, maar dan moet je wel je tijd goed indelen.

Een manier om het einddoel te bereiken is om tussentijdse doelen te bepalen. Het kan handig zijn om een dagelijkse planning te maken, maar wanneer je dan een dag hebt dat je minder gemotiveerd bent kan dat leiden tot teleurstelling.

Het is in veel gevallen beter om een datum te plannen waarop je het doel af wil hebben. Dat geeft de flexibiliteit om het werk dat er voor nodig is te verdelen in de periode.

Onderhoud sociale contacten

Een thuisstudie is flexibel, je deelt zelf je tijd in. Een nadeel echter is dat je de opleiding thuis volgt, zonder studiegenoten. Dit kan fijn zijn het zorgt voor weinig afleiding maar je loopt wel een portie sociaal contact mis.

Zorg er daarom voor dat je voldoende sociale contacten onderhoudt wanneer je een thuisstudie volgt. Dit voorkomt niet alleen eenzaamheid, het kan ook een goede afwisseling zijn tussen het studeren door.

Een goed idee is ook om op zoek te gaan naar een studiebuddy, iemand die dezelfde studie volgt is ideaal maar ook iemand die een andere thuisstudie volgt kan een goede hulp zijn. Door het hebben van een studiebuddy kun je elkaar motiveren en up-to-date houden over jullie voortgang, dat geeft een stok achter de deur om je doelen te behalen.

Shutterstock _73636738

Werk en studie

Wanneer je vanuit huis studeert zonder vaste baan, kun je dit makkelijk combineren met een bijbaan. Doordat je erg flexibel bent is het voor werkgevers mogelijk extra aantrekkelijk om je aan te nemen.

Lees meer over carrière en bijbanen.