Maakt Geld Gelukkig?

Geluk

Om te beginnen kun je jezelf afvragen wat geluk eigenlijk is. Geluk is een emotie die voor iedereen anders is. De een beschrijft geluk als een gevoel van tevredenheid de ander als een gevoel van iets bereikt hebben.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je niet gelukkiger wordt van geld. En ik ben het hier gedeeltelijk mee eens: nee geld verandert niks aan jou als persoon dus als je ongelukkig bent gaat geld dat op de lange termijn niet veranderen, ja als je niet op geld hoeft te letten heb je minder zorgen en meer tijd om gelukkig te worden met de persoon die je bent.

Bewust Uitgeven

Dat gezegd, maak het leven leuker door het geld dat je hebt slim te besteden. Maak van de meerderheid van je uitgaven een bewuste keuze. Wanneer je een bewuste keuze maakt om iets te kopen, ben je vaak ook meer enthousiast over je aankoop. Bijvoorbeeld: je hebt echt een nieuwe schooltas nodig, je bent niet zo kieskeurig dus pak je de eerste die je tegenkomt. Dit maakt je niet ongelukkiger. Maar die keuze kan meer bewust gemaakt worden door op zoek te gaan naar iets wat jouw “behoefte” echt vervuld. Je zoekt een schooltas: een rugtas, met 2 vakken in de kleur blauw. Wanneer je dan een tas vindt die daar aan voldoet, geeft dat waarschijnlijk meer voldoening.

Shutterstock _199974293

Geld Als Accessoire

Een andere manier om gelukkiger te worden van geld, is door geld niet te zien als levensbehoefte. Door te denken dat je geld moet hebben om een gelukkig leven te kunnen leiden, beperk je jezelf in het gevoel van geluk.

Een beter idee is om geld te zien als een accessoire, het maakt het leven mooier maar het is geen noodzakelijk goed. In een huis plaats je accessoires om het aan te kleden, maar ook zonder accessoires is het een prima huis. Wanneer je dit vergelijkt met de basis behoeften van een mens: eten, drinken en slapen, zijn alle overige elementen in een mensenleven eigenlijk accessoires.

Deel Je Rijkdom

Vroeger heb je vast wel eens gehoord “samen spelen, samen delen” of een populair gezegde in het Engels “Sharing is caring”. Delen kan een hoop geluk opleveren. Gezelschap is net als eten, drinken en slapen een van de belangrijkste behoeften van een mens. Je rijkdom delen omvat daarom niet alleen het delen van geld maar het delen van jouw persoonlijkheid.

Door het delen van rijkdom kan een mens gelukkiger worden. Maar wederom, geluk is iets persoonlijks en daarom rest mij een ding:

Maakt Geld Gelukkig? Nee ik denk niet dat geld op zichzelf gelukkig maakt. Het is dat wat je er mee doet wat gelukkig maakt.