Robot In Plaats Van Bijbaan?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat “onderwijsvolgende” jongeren tussen de 15 en 25 jaar het vaakst winkelbediende, verkoper of kassamedewerker zijn wanneer ze een bijbaantje hebben. Juist deze baantjes lopen het risico te worden overgenomen door robots. In de Albert Heijn zie je dit bijvoorbeeld al aan de zelfscans.

Een aantal jaar terug werd er in Zuid-Korea al een geheel virtuele supermarkt geïntroduceerd op een metrostation. Je kunt daar boodschappen doen met je smartphone door de codes van producten te scannen. Zo maak je een boodschappenlijstje en alles wordt die avond nog bij je thuis bezorgd. Er komt in het hele proces geen caissière aan te pas.

Vervangbare beroepen

Het lijkt erop dat vooral eenvoudige werkzaamheden makkelijk overgenomen kunnen worden door robots. Dit houdt bijvoorbeeld werk in waarbij:

  • veel herhaling voorkomt, zoals bijvoorbeeld ploegendiensten in fabrieken
  • weinig risico’s zijn, zoals bij post sorteren
  • een computer sneller kan werken, zoals bij boekhouden

Ingewikkelder ligt het bijvoorbeeld voor chirurgen. Deze mensen kunnen er over het algemeen zekerder van zijn dat zij hun baan kunnen behouden.

Deze voorbeelden zijn gebaseerd op een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Daar werden experts op het gebied van kunstmatige intelligentie gevraagd naar hun voorspelling: Is het waarschijnlijk of onwaarschijnlijk dat dit werk kan worden overgenomen door robots?

Man -439040_1280

Nieuwe (bij)banen

Natuurlijk betekenen deze ontwikkelingen ook baanperspectieven. Er zal meer kennis nodig zijn op het gebied van technologie, automatisering, optimalisering en kunstmatige intelligentie. Het is echter maar de vraag wat dit oplevert ten opzichte van de banen die verloren gaan.

Zeker voor jongeren wordt dit moeilijker. Over het algemeen zijn zij (nog) laag opgeleid. Ze kunnen dus niet tegemoet komen aan de nodige technische kennis voor de nieuw ontstane beroepen. Toch zullen er altijd mogelijkheden blijven om bij te verdienen, bijvoorbeeld online. Jongeren en studenten hoeven dus niet werkloos te worden, maar ze zullen andere manieren moeten vinden om rond te kunnen komen.