Thuiswerk, Hoe Maak Je Een Planning?

Begin bij het begin

Waar het regelmatig mis gaat bij het maken van een planning voor thuiswerk, is dat het niet geheel duidelijk is wat er gedaan moet worden. Er moet dan niet alleen gedacht worden aan wat er gedaan moet worden maar ook aan hoeveel tijd het gaat kosten en wanneer het klaar moet zijn.

Plannen

Wat is de thuiswerkopdracht?

Het kan zo zijn dat er één grote thuiswerkopdracht gedaan moet worden. Het is dan verstandig om deze op te gaan delen in kleinere, overzichtelijke opdrachten. Door het hebben van deze overzichtelijke kleine opdrachten is het later makkelijker om in te schatten hoe veel tijd het gaat kosten.

Wees er zeker van dat je weet wat elke opdracht inhoudt. Niets is zo vervelend als later nog tijd te moeten besteden aan het uitzoeken van wat er precies verwacht wordt. Schrijf dit zo nodig op in een overzicht.

Hoeveel tijd kost de opdracht?

Wees realistisch wanneer er gedacht wordt aan hoeveel tijd er besteed moet worden aan alle onderdelen van een opdracht. Een opdracht kan bijvoorbeeld 2 uur in beslag nemen, maar plan er dan 2,5 uur voor in. Op deze manier blijft er ruimte over voor uitloop, mocht uitloop onnodig zijn geeft dit een positief gevoel: er blijft tijd over!

Wanneer moet het thuiswerk af zijn?

Ook als er thuis gewerkt wordt, zijn er deadlines. Zet deze op een rijtje per opdracht. Maak daarbij ook een overzicht van hoe veel dagen je wil werken aan alle opdrachten. Nadat je deze twee overzichten hebt begint het echte werk: de planning.

Puzzel

De Planning

Nu weet je wat er gedaan moet worden, hoeveel tijd het gaat kosten, hoeveel tijd er aan besteed kan worden en wanneer het af moet zijn. Al deze feiten moeten nu als een puzzel bij elkaar gevoegd worden om een succesvolle thuiswerk planning te krijgen. Nog een paar tips om het echt een goede planning te maken:

  • Houd rekening met een volgorde, sommige taken kunnen niet gedaan worden voordat een andere klaar is.
  • Plan de tijd realistisch in, ook al heb je 5 uur aan een stuk de tijd, het is onrealistisch om 5 uur aaneengesloten te werken zonder pauzes etc.
  • Naast het realistisch inplannen door rekening te houden met pauzes e.d. Houd ook rekening met tegenslagen. Plan echt genoeg tijd in voor wanneer je iets minder gemotiveerd bent of dat een taak, alhoewel goed doordacht, toch meer tijd kost.
  • Wees aardig voor jezelf. Iedereen heeft wel eens dagen dat het wat minder goed gaat, een planning is geen verplichting: het is een leidraad.

 

Wil je meer weten over thuiswerk, of zoek je thuiswerk? Lees hier meer!