Thuiswerken: Hoe Creëer Je Een Effectieve Werkplek?

Kies een ruimte

Het is belangrijk om in je zoektocht naar een geschikte werkruimte voor thuiswerk, een rustige omgeving op te zoeken. Wanneer er veel lawaai in de omgeving is kan dit voor onnodige afleiding zorgen. Effectief werken begint met het ordenen van je gedachten en je volledig kunnen concentreren op je taken.

Shutterstock _128187275

Wanneer je aan een drukke straat woont kan het onhandig zijn om een kamer uit te kiezen als werkkamer die aan de straatzijde van het huis gelegen is. Als je geen goede ruimte kunt vinden in huis, overweeg dan om buitenshuis “thuis” te gaan werken. Een bibliotheek kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn.

Houd vooral in gedachten dat bij het selecteren van een werkruimte, jij er een comfortabel gevoel bij krijgt. Wanneer je het idee hebt dat de ruimte geschikt is, maar geen comfortabel gevoel geeft, overweeg dan om bijvoorbeeld de kleur van de muren te veranderen. Een frisse start geeft ook meteen meer motivatie om aan de slag te gaan!

Inrichten van een werkruimte

Wanneer je een werkruimte hebt uitgekozen, ben je nog niet klaar. Een kamer waar een comfortabele bank staat is wellicht niet voldoende ingericht om je dagelijkse taken uit te kunnen voeren.

Om te beginnen is een bureau een meubelstuk dat niet mag ontbreken in een werkkamer. Wanneer je al een bureau hebt in je werkkamer, bekijk eens of hij wel op de geschikte plaats staat. Staat je bureau naar een raam gericht? Overweeg dan of dit niet voor te veel afleiding gaat zorgen tijdens het werken. Indien een bureau geen onderdeel uitmaakt van je inboedel, koop dan een bureau dat in omvang geschikt is om je dagelijkse taken uit te kunnen voeren (hij moet natuurlijk wel in je werkkamer passen!). Naast een bureau is het aanschaffen van een comfortabele bureaustoel ook aan te raden, vooral als je lange uren achter je bureau zit. Een goede zithouding is erg belangrijk, vraag daarom advies in een meubelwinkel wanneer je een bureaustoel aanschaft.

Vergeet vooral niet om de benodigde kantoorartikelen aan te schaffen, niks is zo onhandig als het niet kunnen vinden van pen en papier wanneer je snel een aantekening wilt maken. Dit brengt me naar het volgende punt: houd je bureau netjes en orden je documenten. Overzicht zorgt ook voor een effectieve werkruimte.

3

Bepaal regels

Thuiswerken kan voelen als een bevrijding van de dagelijkse sleur in een kantoor. Maar vergeet niet dat je wel echt moet werken en taken hebt die hoogstwaarschijnlijk gebonden zijn aan deadlines. Stel daarom regels op waar je jezelf aan moet houden gedurende een werkdag.

Neem bij het opstellen van regels de volgende punten in overweging:

Pauze:

Neem geregeld een pauze waarin je ook je werkruimte verlaat. Ga een stukje wandelen of neem iets te eten en drinken in een andere ruimte in huis. Dit kan verfrissend werken.

Eten en drinken:

Bepaal of je wil eten in je werkkamer. Dit is af te raden omdat het naast rommel veroorzaakt ook voorkomt dat je de werkkamer verlaat. Het verlaten van je werkkamer is nodig om even je gedachten te verzetten om zo gemotiveerd te blijven.

Werktijden:

Wees streng voor jezelf, bepaal vaste uren per dag dat je ook echt gaat werken.

 

Wil je meer weten over thuiswerken? Klik dan hier: Thuiswerk