Werk Vinden Zonder Ervaring: De Beste Tips

Een baan zoeken als je net afgestudeerd bent is voor de meesten niet makkelijk. De vacatures roepen dat je alles moet kunnen en overal ervaring mee moet hebben. Het lijkt vrijwel onmogelijk om aan alle eisen te kunnen voldoen en je droombaan vinden is al helemaal een fantasie geworden. Werkgevers zoeken de perfecte werknemer en in de meeste gevallen bestaat die en ben jij het helaas niet. Wil je tijdens je zoektocht geld verdienen vanuit huis? Lees dan hier meer over betaalde enquêtes invullen.

Weet wat je te bieden hebt

Is het dan een onmogelijk om werk te vinden dat bij je past zonder dat je aan alle (ervarings)eisen voldoet? Nee, integendeel. Als starter moet je je realiseren dat je ook talloze voordelen met je mee brengt en dat je in sommige gevallen zelfs meer te bieden hebt dan de kandidaat met jarenlange ervaring.

Jij bent degene die flexibel is, niet vast zit aan een gezinsleven, die een frisse blik kan werpen op de zaak, die vernieuwende inzichten kan bieden en die snel nieuwe vaardigheden kan aanleren. Zodra je zelf overtuigd bent van de kracht van de positie waarin je je bevindt, kun je deze boodschap overbrengen naar je potentiële werkgever. Maar: je moet er eerst zelf in geloven.

Shutterstock _203173243

Maak duidelijk wat je wilt en kunt

Geloven in jezelf heeft alles te maken met weten wat je wilt en weten wat je kunt. Dat eerste is misschien nog wel het lastigst. De meeste sollicitanten blijven daarin vaag: “...iets met communicatie” of “...iets met consultancy”. Omdat je nog geen ervaring hebt in je vakgebied is het vaak ook moeilijk te bepalen wat precies de werkzaamheden zijn die jou interesseren.

Daarnaast ken je nog maar weinig bedrijven van binnen en van buiten. Daarom is het lastig om erachter te komen wat iedereen precies doet en wat jouw aanvulling daarop kan zijn. Met wat gedegen onderzoek naar een bedrijf kun je tijdens je sollicitatie beter aangeven wat jij kunt bijdragen. Gebruik daarom ook nooit dezelfde sollicitatiebrief! Een headhunter prikt hier snel doorheen en je maakt meer kans om aangenomen te worden als je kunt aantonen dat je weet waar je over praat.

Gebruik je netwerk

Gebruik je netwerk om kennis op te doen over je werkgebied. Via LinkedIn kun je mensen vinden die het werk doen dat wellicht ook voor jou is weggelegd in de toekomst. Het kan geen kwaad om hen een berichtje te sturen. Zet je over die drempel heen; de meesten zijn ongetwijfeld bereid om je iets te vertellen of om je verder op weg te helpen. Bovendien is het makkelijker om via-via een bedrijf binnen te komen, dan wanneer je zomaar uit de lucht komt vallen.

Shutterstock _204863581

Laat zien wat je gedaan en geleerd hebt

Bedrijven worden zich er gelukkig steeds meer van bewust dat ze voor een startersfunctie geen jarenlange werkervaring kunnen vragen. Daarnaast is het aan jou om de ervaring die je hebt, te presenteren als waardevolle toevoeging aan je CV. Dit houdt in dat je je vrijwilligerswerk op je CV zo moet onderbouwen dat je kunt laten zien wat je precies geleerd hebt. Of dat je je reizen verantwoordt met het verbeteren van je Engels. De bestuursfunctie heeft je geholpen te leren samenwerken. En zo kun je overal wel iets waardevols in vinden.

Wees openminded

Heb je nog niet eerder vrijwilligerswerk gedaan of stage gelopen? Dan is dit je kans. De beste manier om dit aan te pakken is door werk te gaan doen dat relevant kan zijn voor je toekomstige baan. Door je hiervoor niet te laten betalen geef je aan dat je gemotiveerd bent.

Daarnaast zijn er talloze (bij)baantjes die je kunt doen zonder dat je er zelfs ook maar je CV voor hoeft op te sturen. Het invullen van online enquêtes is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van, maar er zijn ook genoeg andere opties. Het voordeel van enquêtes invullen via SurveyBee is dat je dit ook kunt blijven doen nadat je je droombaan gevonden hebt. Want met deze tips gaat dat laatste hoe dan ook lukken!