Werken In Het Buitenland

Hoe vind je een baan in het buitenland?

Net zoals werk zoeken in Nederland, begint de zoektocht vaak op het internet. Voordat je op zoek gaat naar een baan in het land waar je graag heen zou gaan, bedenk wat voor soort werk je wil doen. Wanneer je al een diploma op zak hebt, is het wellicht een goed idee om een baan in jouw sector te zoeken.

Een volgende stap is om op zoek te gaan naar online platforms waar meerdere vacature websites uit één land zijn verzameld. Op deze manier heb je meteen een beter overzicht op waar je moet beginnen met zoeken. Tegenwoordig is het erg makkelijk om een baan in de gewenste regio te vinden, je klikt simpel aan waar je wil werken en wat voor functie je zoekt. Dankjewel internet!

Lees hier meer over online geld verdienen.

Naast online zoeken naar een baan, kun je ook naar het land afreizen en ter plaatse op zoek gaan. Op deze manier kun je meteen persoonlijk langsgaan en natuurlijk een denderende eerste indruk achterlaten!

Heb je al een baan, maar wil je toch naar het buitenland? Vraag informatie bij het bedrijf waar je voor werkt of er wellicht een mogelijkheid is om voor bepaalde tijd naar het buitenland te vertrekken om daar je werkzaamheden voort te zetten.

Shutterstock _237018313

Wat moet je regelen?

Wanneer je besluit om in Europa te blijven, ben je vrij om te wonen en werken in elk land binnen de EU. Echter, in veel Europese landen moet je jezelf na 3 maanden registreren in het bevolkingsregister. Zoek daarom, zelfs als je binnen de EU blijft, goed uit waar je mee te maken krijgt wanneer je voor langere tijd naar een ander land vertrekt.

Ga je op avontuur buiten de EU zijn er wat meer zaken die je moet regelen. Reis je buiten de EU dan is het hebben van een identiteitskaart niet voldoende, het hebben van een paspoort is dan verplicht. Verder kom je bijna nergens een land binnen zonder visum. Er zijn verschillende soorten visa en als je in het land wil gaan werken heb je hoogstwaarschijnlijk een werkvisum nodig. Om een werkvisum te krijgen kan het zo zijn dat je al een baan in het land moet hebben en dit ook kan aantonen.

Als je gaat reizen en werken dan bestaan er in een aantal landen zoals Australië ook visa die je toestemming geven om zowel te reizen als bepaalde arbeid te verrichten. Ook wat betreft visa, voorkom verrassingen en weet wat je nodig hebt voordat je vertrekt.

Shutterstock _95953816

Omgaan met culturele verschillen

Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt is culturele verschillen. Elk land heeft een verschillende cultuur, zelfs als je dicht bij huis blijft zul je toch verschillen merken. Houd er rekening mee dat wanneer je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt je hoogst waarschijnlijk te maken krijgt met de vier fasen van cultuur shock. 

Deze fasen zullen op onverwachte momenten opspelen. Laat je vooral niet ontmoedigen om je droom na te jagen, geniet van een unieke ervaring! En wanneer je besluit terug te komen naar Nederland, staat jouw buitenlandervaring ook nog eens mooi op je CV.

Culturele Aanpassing

Fase 1. Wittebroodsweken

In de eerste weken is alles leuk, interessant en geweldig. Het gevoel dat je een toerist bent overheerst.

Fase 2. Cultuur shock

Het kan weken of zelfs maanden duren voordat je hierin terecht komt, maar er komt een punt dat je jezelf ongemakkelijk begint te voelen in het land. Je kunt je ergeren aan bepaalde lokale gebruiken en je begint te verlangen naar dingen van thuis.

Fase 3. Aanpassing

In deze fase begint het aanpassen pas echt. Je accepteert dat het dagelijks leven er anders aan toe gaat dan in Nederland en je begint je thuis te voelen.

Fase 4. Integratie 

In deze laatste fase ben je compleet gewend aan het land en ben je competent om probleemloos te functioneren in de nieuwe cultuur.

 

Lees meer: Werk Vinden Zonder Ervaring: De Beste Tips