Werkloos, En Nu? In 10 Stappen Je Leven Weer Op De Rails

 

Wanneer bekend wordt dat je je baan gaat verliezen, of wanneer je je baan al kwijt bent, ben je veelal op jezelf aangewezen om je leven weer op de rails te zetten. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan: het is moeilijk om je motivatie terug te vinden en het zoeken naar vacatures kan een lang slepend proces worden.

1 Geef het even de tijd

Dat je kwaad, cynisch, gefrustreerd of teleurgesteld bent, is normaal. Sta daarom even stil bij de gebeurtenis, praat erover, neem je tijd om te ontspannen en zorg ervoor dat deze emoties niet gaan overheersen. Er is meer in het leven dan je werk en wie weet wat voor kansen je te wachten staan!

2 Ga na waar je recht op hebt

Wanneer je buiten je schuld om werkloos bent geraakt, heb je in veel gevallen recht op een WW-uitkering van het UWV. Vraag dit binnen 1 week na je eerste werkloosheidsdag aan, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Wanneer je ontslag hebt gekregen is het raadzaam om het Juridisch Loket in te schakelen. Zij kunnen je bijstand verlenen en ervoor zorgen dat je dit proces op de juiste manier doorloopt.

3 Bepaal je situatie

Je ontslag of de beëindiging van je baan kan tot nieuwe inzichten leiden, bijvoorbeeld over wat je in je carrière wilt bereiken of juist wilt voorkomen. Wat heb je in je werk geleerd en welke uitdagingen wil je nog aangaan? Dit zijn tevens aanknopingspunten voor een sollicitatiebrief.

Shutterstock _102463487

4 Besef wat je te wachten staat

Ga er niet vanuit dat je binnen een maand weer aan het werk bent. Gemiddeld gezien zijn baanzoekers zo’n 9 maanden werkloos. Je hoeft er niet bij voorbaat vanuit te gaan dat dit bij jou het geval is, maar hou er in elk geval rekening mee en maak een planning voor de eerstkomende maanden.

5 Houd een bepaalde structuur aan

Wanneer je een plan opstelt voor de komende tijd, is het van belang om hierbij een bepaalde structuur aan te houden. Sta op tijd op en maak jezelf productief. Dit kan natuurlijk door te gaan solliciteren, maar dit houd je niet dagen achtereen vol. Klusjes in huis die zijn blijven liggen of een bezoek aan een kennis die je lang niet hebt gezien zijn ook nuttige bezigheden.

6 Solliciteer

Behalve dat het UWV je bij een WW-uitkering verplicht om actief naar werk te zoeken, is het ook voor jezelf van belang dat je hiermee bezig blijft. Er zal hoe dan ook iets op je pad komen dat bij je past. Pimp je CV, schrijf een prangende sollicitatiebrief en gebruik je netwerk om aan een baan te komen.

Shutterstock _74702050

7 Wees realistisch

Als blijkt dat solliciteren je niet goed af gaat of dat het reageren op vacatures je weinig oplevert, kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je te kieskeurig; breid dan je zoekprofiel uit. Misschien pak je het solliciteren verkeerd aan; schakel dan een coach in via het UWV WERKbedrijf.

8 Wees flexibel

Je zou erover na kunnen denken om het potentiële gat in je CV op te vullen met een studie, stage of vrijwilligerswerk. Misschien zit er zelfs een ondernemer in je! Er zijn genoeg opties voor freelance werk. Of misschien kun je online wat geld bijverdienen. Wees je er wel van bewust dat deze keuzes gevolgen kunnen hebben voor je uitkering.

9 Houd instanties in de gaten

Het is te allen tijde raadzaam om het UWV te raadplegen: voor informatie, hulp, voorzieningen, uitkeringen, etc. Dit jaar en volgend jaar worden er bovendien een aantal veranderingen doorgevoerd. Er zijn daarnaast verschillende instanties, websites en stichtingen die je kunnen helpen. Een simpele zoekopdracht in Google kan je een eind op weg helpen.

10 Blijf optimistisch!

Ook al lijkt het misschien af en toe uitzichtloos, realiseer je dat je vrienden en familie ongetwijfeld voor je klaar zullen staan. Zelfs als je depressiviteit voelt aankomen en het écht niet meer ziet zitten, zijn er altijd hulpverleners die je kunt inschakelen. Jij hebt het in de hand om je leven weer op de rails te krijgen, maar er is altijd hulp!