De 3 Grootste Valkuilen Tijdens Thuiswerk

Werken vanuit huis met facebook?

Facebook is een van de meest populaire sociale netwerken. Het is tegenwoordig erg verleidelijk om even snel op facebook te kijken als een soort kleine pauze tussen de werkzaamheden door. Doordat de pagina constant wordt geüpdatet wil je steeds vaker kijken of er nog iets interessants geplaatst is. En natuurlijk is de verleiding ook groot om jouw vrienden op de hoogte te brengen van het heerlijke kopje koffie dat je aan het drinken bent of je plannen voor die avond, heel interessant allemaal maar het werkt niet mee in de werk efficiëntie.

Uit cijfers van infodocket blijkt ook dat de gemiddelde tijd dat doorgebracht wordt op facebook is 20 minuten. Deze tijd heeft een enorme impact op het werk dat je verzet en ook de kwaliteit van het werk dat je aflevert heeft te leiden onder alle tijd die op facebook doorgebracht wordt. Daarom hebben veel bedrijven ook al de toegang tot sociale media op de werkplek geblokkeerd.

Werknemers die toegang hebben tot facebook tijdens werktijd doen bijna dubbel zo lang over de te verrichten taken. Dit is niet alleen erg inefficiënt maar denk je eens in wat voor effect dit heeft wanneer je thuiswerkt en misschien wel eigen baas bent?

Shutterstock _230245726

Thuiswerk tip:

Stel regels voor jezelf op en houd jezelf aan deze regels. Bepaal hoe veel tijd je op facebook mag kijken en of je dit tijdens jouw werkuren mag doen. Het kan een goed idee zijn om sociale media in zijn geheel te vermijden tijdens werktijd.

Afleiding tijdens werken vanuit huis door familie of huisgenoten

Thuiswerk kan je leven een stuk gemakkelijker en aangenamer maken, maar wanneer je in huis woont met familie of huisgenoten kunnen zij een factor van afleiding zijn. Omdat je natuurlijk niet naar een kantoor toe gaat om te werken kunnen jouw huisgenoten, al dan niet familie, denken dat je zeeën van tijd hebt gedurende de dag.

Feit is dat je vaak helemaal geen tijd hebt voor sociale interactie gedurende jouw werkuren. Het probleem begint wanneer er geen grens is om jou vragen te stellen of om hulp te vragen. Wellicht heb je jonge kinderen die iets nodig hebben of beginnen te huilen, een hond die smeekt om uitgelaten te worden of de tv die iets te hard aanstaat. Dit zorgt allemaal voor afleiding tijdens het thuiswerken.

Shutterstock _204361570

Thuiswerk tip:

Stel regels op voor huisgenoten/familie betreffende jouw beschikbaarheid tijdens werktijd. Wees streng in regels om jouw werkkamer binnen te lopen of om jou te vragen iets te doen. Maak een schema waarin je duidelijk de tijden opneemt wanneer je wel vrij bent om benadert te worden en hang dit op een zichtbare plaats op (wellicht te deur van je werkkamer).

Eten tijdens thuiswerk

Eten tijdens het thuiswerken is natuurlijk erg verleidelijk. Heerlijk om iets te lezen op een computerscherm terwijl je op een handje pinda’s aan het kauwen bent. Eten kan je een meer ontspannen en gelukkig gevoel geven.

Maar eten terwijl je thuiswerkt kan een valkuil zijn. Je bent afgeleid wanneer je na begint te denken over je volgende snack. En ook twee dingen tegelijk doen lijkt niet ingewikkeld maar wees er van bewust dat je ook maar de helft van je aandacht bij beide bezigheden hebt. Dus als je niet dubbel zo veel tijd besteed aan je werk, eet dan niet terwijl je aan het werk bent.

Shutterstock _170853497

Thuiswerk tip:

Plan pauzes in tijdens werkuren. Een korte pauze in de ochtend, een wat langere voor een uitgebreide lunch en ook later op de dag nog een korte pauze zorgt er voor dat je niet in de verleiding komt om te eten tijdens werktijd.