Oranje Aan, Biertje Vast: Lang Leve De Koning!

Koningsdag, de grootste nationale feestdag in Nederland. Op 27 april barst het feestgedruis weer volop los. Er is in de loop der jaren wel het een en ander verandert omtrent Koningsdag, voorheen natuurlijk Koninginnedag. In 2015 staat Koningsdag ook wel bekend als het oranje feest van het jaar, met de daarbij behorende alcoholische versnaperingen.

Van Prinsessen- Naar Koninginne- Naar Koningsdag

Op 31 augustus 1885 werd de verjaardag van de vijfjarige Prinses Wilhelmina gevierd en heette toen prinsessendag. Het ging er toen een stuk minder persoonlijk aan toe want zelfs toen prinsessendag werd omgedoopt in Koninginnedag, liet Koningin Wilhelmina zich niet zien in het land.

Anno 2015 is het een traditie dat voorheen de koningin en nu de koning een bezoek brengt aan een Nederlandse gemeente. De basis voor de huidige Koningsdag is tot stand gekomen toen Koningin Juliana op de troon kwam en haar verjaardag op 30 april vierde met een defilé op paleis Soestdijk. Op deze manier had het volk de kans om haar verjaardag mee te vieren. Toen er weer een troonswisseling plaatsvond en Prinses Beatrix Koningin werd, schafte zij het defilé af en in plaats daarvan begon zij met het bezoeken van Nederlandse gemeenten. Deze traditie zet Koning Willem-Alexander voort maar dan wel op 27 april, zijn officiële verjaardag.

Wilhelmina 1898

Koningsdag In Amsterdam: Gezelligheid Kent Geen Tijd

Tegenwoordig is er voor jong en oud is er van alles te doen tijdens de nationale feestdag op 27 april. Maar eerlijk is eerlijk de meeste volwassen Nederlanders brengen Koningsdag door met een drankje in de hand, dansend op hippe beats tijdens druk bezochte feesten.

Amsterdam is al jaren de nummer 1 bestemming om Koninginnedag, nu Koningsdag te vieren. En hoe populair het voormalige Koninginnedag is onder toeristen bleek dan ook vorig jaar toen er op 30 april, een gewone werkdag, toeristen gekleed in oranje zich afvroegen waar zij “Queens day” konden vieren in Amsterdam. Gemiddeld bezoeken zo’n 800.000 mensen Amsterdam tijdens Koningsdag en dat levert op zijn Hollands gezegd: een gezellig feestje op!

Koningsdag

Dit jaar worden er weer verschillende grote feesten in Amsterdam georganiseerd. En niet alleen op het terrein bij deze grote evenementen, maar door de hele stad wordt er flink wat alcohol geconsumeerd.

De Amsterdamse gemeente heeft maatregelen getroffen om het dronkenschap terug te dringen, maar of dit gaat werken is de vraag. Drie jaar geleden al deed de gemeente Amsterdam onderzoek naar het alcohol gebruik tijdens toen nog Koninginnedag. En dit heeft geleid tot de volgende (niet geheel verrassende) resultaten:

Aantal Glazen Alcohol

Hoeveel Drinkt Men Tijdens Koningsdag?

Zoals je ziet in de bovenstaande grafiek drinkt een persoon tussen de 19 en 39 jaar het meest. Misschien heeft dit te maken met dat de meeste studenten in deze categorie horen. Ook vanuit studenten verenigingen worden er activiteiten georganiseerd in Amsterdam zoals bijvoorbeeld het rondvaren op een boot over de grachten.

Verder is het opvallend dat, zoals in onderstaande grafiek te zien is, een kwart van de bezoekers met een biertje in de hand loopt.Dit maakt het stereotype Koningsdag vierder wel meer dan waar. Maar het ziet er ook wel gezellig uit: een hossende oranje menigte. Laten we wel hopen dat de voorraad bier ook dit jaar toereikend is. 

Dranksoort

Wij Houden Van Oranje!

Er mag dus gezegd worden dat Koningsdag een nationale feestdag is dat gepaard gaat met veel alcohol en veel oranje. Niets is zo gezellig dan deze nationale feestdag doorbrengen met vrienden of familie. Gezellig met de kinderen naar de vrijmarkt of met een groep vrienden genieten van een feestje. Nog een laatste tip voor Koningsdag 2015: draag veel oranje maar drink met mate!

 

Bron: historiek.net, gemeente Amsterdam