Thuiswerken: Verhoog Je Productiviteit Met Muziek

Kan Muziek Helpen Wanneer Je Werkt Vanuit Huis?

Of muziek ook echt je productiviteit verhoogt is natuurlijk de vraag. Maar het is wel zo dat muziek een steeds belangrijker onderdeel wordt van de dagelijkse thuiswerk routine. Wat we dus eigenlijk willen weten is: Maakt muziek je echt meer productief? Helpt muziek je om te focussen? Verhoogt het je creativiteit? Of is het allemaal maar gebakken lucht? Onderzoek heeft aangetoond dat muziek je meer productief, gefocust en creatiever kan maken.

Het belangrijkste aspect tijdens het analyseren of muziek invloed heeft op het werk dat wordt verzet, is hoe intens de thuiswerk taak is. Dit onderwerp is vaak geanalyseerd door onderzoekers en het blijkt dat wanneer een taak op frequente basis wordt uitgevoerd en de inhoud van de taak duidelijk is, muziek een positief effect kan hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet de muziek zelf, maar het positieve effect dat muziek heeft op het humeur de werk productiviteit verhoogt.

speaker-music-productivity.jpg

Het Effect Van Muziek Tijdens Thuiswerk

Een nadeel van het luisteren naar muziek wanneer je thuiswerkt, is dat als een taak complex is en het nodige denkwerk en geheugen vereist, muziek je juist kan afleiden. Het is dan ook zo dat wanneer je iets wil onthouden of uit je hoofd moet leren elke vorm van afleiding ongewenst is, dus ook muziek.Muziek neemt te veel van je aandacht in beslag in dat geval.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat een gematigd geluidsniveau creativiteit kan verhogen, maar dat juist te veel lawaai het tegenovergestelde effect heeft. Dus muziek met een hoop verschillende klanken zoals hoog en laag kan het beste vermeden worden. Je kunt jezelf wel voorstellen dat muziek met een hoop bass en de zogenaamde “party muziek” je meer energie kan geven, maar dat rustige muziek juist beter klinkt wanneer je jezelf moet concentreren.

macbook-music-productivity.jpg

Het meest gevaarlijke onderdeel van muziek is toch wel de songtekst. Een songtekst activeert een centraal gedeelte van je hersenen, het taal gedeelte, wat erg grote invloed heeft op je concentratie vermogen. Muziek met tekst is wel geschikt wanneer je een taak uitvoert waar geen taal bij nodig is, zoals tekenen of ontwerpen. Een ander intuïtief en nadelig effect op concentratie is dat wanneer je naar onbekende muziek luistert je onbewust te veel luistert naar wat je hoort.

De Beste Muziek Om Thuiswerk Productiviteit Te Verbeteren

Klassieke muziek

Klassieke muziek is waarschijnlijk de meest populaire keuze voor achtergrond muziek tijdens thuiswerk, vooral met rustige klanken. Zoals al eerder gezegd, het ontbreken van tekst in de meeste klassieke muziek maakt het veilig voor je concentratie om naar klassieke muziek te luisteren. Barok muziek heeft volgens onderzoek het meest positieve effect op productiviteit.

sheet-music-productivity.jpg

Elektronische muziek

Elektronische muziek is een ander voorbeeld van muziek dat een aangenaam achtergrond geluid kan verzorgen. Er zijn een hoop sub-genres in elektronische muziek maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het bevat repetitieve melodieën en kan daardoor dus goed helpen wanneer je jezelf moet concentreren.

Geen muziek

Hoewel er veel verschillende mogelijkheden zijn tijdens het luisteren naar muziek en dat onderzoek heeft aangetoond dat het een positief effect kan hebben op je productiviteit, iedereen is anders. Sommige mensen beleven meer plezier aan complete stilte dan aan het luisteren naar muziek. Daarom is er altijd nog de optie om alle muziek achterwege te laten en in complete stilte te werken.

 

Meer weten over thuiswerk?