Hoe Bereid Je Jezelf Voor Op Een Ontslaggolf?

Ontslagen worden is geen pretje. Het kan zorgen voor niet alleen financiële maar ook emotionele stress. Wil je meer weten over extra geld verdienen, bekijk dan deze pagina. In dit artikel lees je manieren om jezelf voor te bereiden op dreigend ontslag.

Maak Jezelf Bewust Van Jouw Ontslag Rechten

Dreig je ontslagen te gaan worden tijdens een reorganisatie, maak jezelf bekend met jouw rechten wanneer je ontslagen wordt. Door te zorgen dat je goed ingelicht bent voorkom je onduidelijkheid en sta je sterker in je schoenen wanneer het op het regelen van een goede ontslagregeling aankomt.

Shutterstock _94951954

Begin Met Geld Sparen

Een ontslag is niet altijd te voorspellen, maar het is altijd een goed idee om spaargeld te hebben om onverwachte veranderingen in inkomsten op te kunnen vangen. Zorg daarom dat je altijd drie tot zes maanden aan basis levensonderhoud uitgaven achter de hand hebt. Dit gespaarde geld kun je het beste op een spaarrekening storten met een zo hoog mogelijke rente. Dit zorgt er voor dat je zelfs nog geld verdient aan jouw spaargeld.

Maak Gebruik Van Studie Mogelijkheden

Wordt er de mogelijkheid geboden om een studie of cursus te volgen? Grijp die kans! Niet alleen verrijkt dit je kennis maar het kan ook een goede opstap zijn naar aan andere, wellicht betere, baan.

Shutterstock _171682469

Bouw Een Netwerk Op

Dit geldt niet alleen voor wanneer ontslag dreigt maar gedurende je hele carrière. Een uitgebreid professioneel netwerk kan kansen bieden op elk punt in je leven. Wel werkt het naar twee kanten natuurlijk, je moet zelf ook bereid zijn om iets voor een ander te doen. Een goede manier om aan een netwerk te bouwen is door het deelnemen aan bijeenkomsten over jouw vakgebied of online door bijvoorbeeld Linkedin te gebruiken.

Bespaar Op Onnodige Uitgaven

Als je toch ontslagen wordt, begin dan met besparen op de meest te verwaarlozen uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan uit eten gaan, het extra uitgebreide tv abonnement of die verre reis. Door te besparen zorg je er bovendien ook voor dat je opgebouwde spaargeld er niet te snel doorheen gaat en heb je zo dus ook langer de tijd om op zoek te gaan naar de perfecte baan!

Bron: Telegraaf, Rijksoverheid